Ο χορός, όπως είναι γνωστό, είναι ένας τρόπος έκφρασης. Τι εκφράζει, όμως το αργεντίνικο τάνγκο; Με μια πρώτη ματιά, σίγουρα έντονα συναισθήματα όπως πάθος και ερωτισμός. Βλέποντας πολλά ζευγάρια να χορεύουν στο βλέμμα τους και μόνο κυριαρχούν αυτά τα συναισθήματα. Με μια δεύτερη ματιά, γιατί λοιπόν να επιλέξεις αργεντίνικο τάνγκο;

Μια διέξοδος από την καθημερινότητα

Σε μια δύσκολη εποχή όπως η δική μας, όπου κυριαρχεί το άγχος, η θλίψη και η χαμηλή αυτοπεποίθηση, το τάνγκο μπορεί να θεωρηθεί ως θεραπεία. Δεν είναι τυχαίο που στο Μπουένος Άιρες στο μεγαλύτερο νοσοκομείο ψυχικών ασθενειών υπάρχει η τανγκοθεραπεία, όπου οι γιατροί και οι νοσοκόμες χορεύουν με τους ασθενείς τους τάνγκο.

Ο καβαλιέρος κινεί τα νήματα

Ο καβαλιέρος αποφασίζει, με το ρυθμό της μουσικής πλάι του, ποια θα είναι η επόμενη κίνηση και η ντάμα δεν μπορεί παρά να ΄΄ακούσει΄΄και να ακολουθήσει. Κάτι που χαρακτηρίζει επίσης το αργεντίνικο τάνγκο είναι ότι είναι ένας αυτοσχέδιος χορός. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις, το μόνο που απαιτεί είναι να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού, μέσα από την αγκαλιά.

Διοργανώνονται βραδιές τάνγκο, μιλόνγκα

Για εσένα που θέλεις να αφιερώσεις μια βραδιά τάνγκο, σχεδόν καθημερινά διοργανώνεται τουλάχιστον ένα πάρτυ τάνγκο στην Αθήνα, η γνωστή μιλόνγκα. Μπορείς να πηγαίνεις, να χορεύεις όλο το βράδυ, να κάνεις εξάσκηση, να συναντάς φίλους, νέα άτομα και να περνάς ώραια.

Επαφή με άλλα άτομα

Βρίσκεσαι σε ένα νέο περιβάλλον με νέα άτομα που έχετε ένα κοινό, το αργεντίνικο τάνγκο. Κάνεις πολλές γνωριμίες είτε από τα μαθήματα είτε από τις βραδιές τάνγκο.

Αγκαλιά

Μπορεί να σου είναι δύσκολο να αγκαλιάζεις άγνωστα άτομα, όμως μέσα από το τάνγκο εξοικειώνεσαι με αυτή την ιδέα , μ’ αποτέλεσμα να μην είσαι σφιγμένος με άλλα άτομα και να αποκτάς πλήρη συνείδηση των κινήσεων σου.

Περπάτημα, ισορροπία, περπάτημα, ισορροπία…

Όλος ο χορός στηρίζεται στην καλή ισορροπία του σώματος και στο περπάτημα, με κάποιον άλλον όμως. Όταν περπατάω μαζί με κάποιον άλλον σημαίνει ότι όταν σταματάει ο ένας, σταματάει και ο άλλος και όταν ξεκινάει ο ένας, ξεκινάει και ο άλλος, όπως πρέπει να γίνεται στο τάνγκο. Επίσης, πριν γίνει η αγκαλιά είναι σημαντικό να έχει βρει ο καθένας τον άξονα ισορροπίας του, για να μπορέσει να έχει τον έλεγχο του σώματός του οποιαδήποτε στιγμή. Αυτά, επίσης, συμβάλλουν στη σωστή στάση του σώματος, όχι μόνο στο τάνγκο αλλά και στην καθημερινότητα.

Διαφορετικούς χορούς μέσα σε ένα βράδυ

Οι χοροί που χορεύεις διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Διαφορετικός παρτενέρ ισούται με διαφορετικό χορό. Γιατί; Επειδή ο καθένας έχει το δικό του στυλ και το ζευγάρι, μεταξύ τους, διαφορετική χημεία. Έτσι, μέσα σε ένα βράδυ κερδίζεις πολλούς ξεχωριστούς χορούς.

Επαφή με την αργεντίνικη κουλτούρα- μουσική

Μέσα από το αργεντίνικο τάνγκο μαθαίνεις πολλά πράγματα για την Aργεντινή, για μεγάλους αργεντίνους χορευτές και την μουσική τους. Δεν μπορείς παρά να τα αγαπήσεις.

Δεν χρειάζεται να έχεις ειδικές ικανότητες για να χορέψεις

Αυτό που απαιτεί είναι αγάπη για το τάνγκο και επικοινωνία μεταξύ των ζευγαριών. Από την μία πλευρά ο καβαλιέρος να σέβεται την ντάμα του και να προσπαθεί να δώσει ξεκάθαρα τις κινήσεις και από την άλλη η ντάμα να προσπαθεί να είναι όσο πιο χαλαρή μπορεί για να μπορέσει να τον ακολουθήσει.

 

ΑΝΝΑ Δ.